Szakmai anyagok

2017. augusztus 09., 20:091 - Mi a különbség? Allergia vagy intolerancia?

Ételallergia viszonylag ritkán fordul elő, az ételintolerancia viszont minden harmadik embert érint. Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után mutatkoznak, sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

Allergia vagy intolerancia?!

Mi az ételintolerancia?

Ételallergia viszonylag ritkán fordul elő, az ételintolerancia viszont minden harmadik embert érint. Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után mutatkoznak, sok esetben csak a rendszeres fogyasztás következtében alakulnak ki.

Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. A FoodDetective az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek vérmintából történő kimutatásával az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja.

A FoodDetective mindenkinek javasolt, aki ételintoleranciára utaló tünetektől szenved, de azok oka ismeretlen!

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség. Azonban az élelmiszerekre kialakuló érzékenység nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, és nagymértékben ronthatja az életminőséget.

A FoodDetective teszt elvégzésével gyorsan, egyszerűen ellenőrizheti, hogy mely ételek okozhatják kellemetlen tüneteit.

Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása,mivel a FoodDetective teszt alapján beállított étrend sok esetben (krónikus bőrtünetek, hasi panaszok, hiperaktivitás) hatásosan javít állapotukon. Dietetikus szakember segítségével végzett több hónapos diéta után a pozitív ételek jelentős része fokozatosan visszavezethető a mindennapi étrendbe.

A diéta átalakításánál minden esetben ajánlott dietetikus vagy más, megfelelő szakember tanácsát kérni.

 

Nem árt tudni, hogy a kóros immunreakciókért különböző immunglobulinok (Ig) felelősek. Allergia esetén IgE típusú ellenanyag termelődik, ezért ha valaki orvoshoz fordul, általában ezt vizsgálják nála. Más biológiai mechanizmust takar az érzékenység, az intolerancia, amikor IgG típusú ellenanyag keletkezik a szervezetben, és ez a teszt ezt keresi. Jellemző, hogy amíg allergiánál teljes mértékben kerülnie kell a betegek az adott élelmiszerrel való találkozást, addig intoleranciánál - a korábbinál kisebb mennyiségben – sokszor visszatérhet a problémás étel fogyasztásához, úgy, hogy a tünetei megszűnnek. A vizsgálat során az is kiderül, hogy az intolerancia mennyire súlyos, illetve milyen további teendőkre van szükség. Ha dietetikus tanácsait indokolt kikérni, a beteg ehhez is iránymutatást kap a teszt végén.

Ez a módszer korábban fehér foltnak számított a diagnosztikában. Az ételintoleranciára eddig legtöbbször nem derült fény, hiszen a vizsgálatok nem erre irányultak. Ez a teszt az egyik leginkább érintett korcsoportban, a gyermekeknél is könnyedén elvégezhető, így gyorsan megszüntethetőek az indokolatlannak tűnő, negatív allergiavizsgálat mellett is tapasztalható hasfájások, ekcémák. Csak egy csepp vér kell hozzá, és egy óra alatt eredményt kapunk.




« Vissza az előző oldalra!

Diagnózisok Kft. - Magyar