Szakmai anyagok

2017. augusztus 09., 21:18Röviden a vizsgálatról...

Ételérzékenység-vizsgálat egy csepp vérből

Becslések szerint minden második embert érint valamilyen ételintolerancia.  Fejfájásunk, bőrkiütésünk, alvászavarunk – vagy más, mellékesnek tűnő panaszunk - valódi okára sokszor rá sem jövünk, mert az allergiavizsgálatok nem ennek kiderítésére irányulnak. Már elérhető Szombathelyen is az a teszt és tanácsadás, amely közel ötven élelmiszert és alapanyagfajtát mutat ki egyetlen vércseppből, a szakszerű háttér pedig segít eldönteni, milyen étrendváltoztatással tudjuk a panaszainkat megszüntetni.

Laboratóriumunk a FoodDetective teszt segítségével azt állapítja meg, hogy a páciens szervezete termel-e bizonyos élelmiszerek ellen antitestet, vagy sem. Nem árt tudni, hogy a kóros immunreakciókért különböző immunglobulinok (Ig) felelősek. Allergia esetén IgE típusú ellenanyag termelődik, ezért ha valaki orvoshoz fordul, általában ezt vizsgálják nála. Más biológiai mechanizmust takar az érzékenység, az intolerancia, amikor IgG típusú ellenanyag keletkezik a szervezetben, és ez a teszt ezt keresi. Jellemző, hogy amíg allergiánál teljes mértékben kerülnie kell a betegek az adott élelmiszerrel való találkozást, addig intoleranciánál - a korábbinál kisebb mennyiségben – sokszor visszatérhet a problémás étel fogyasztásához, úgy, hogy a tünetei megszűnnek. A vizsgálat során az is kiderül, hogy az intolerancia mennyire súlyos, illetve milyen további teendőkre van szükség. Ha dietetikus tanácsait indokolt kikérni, a beteg ehhez is iránymutatást kap a teszt végén.

Ez a módszer korábban fehér foltnak számított a diagnosztikában. Az ételintoleranciára eddig legtöbbször nem derült fény, hiszen a vizsgálatok nem erre irányultak. Ez a teszt az egyik leginkább érintett korcsoportban, a gyermekeknél is könnyedén elvégezhető, így gyorsan megszüntethetőek az indokolatlannak tűnő, negatív allergiavizsgálat mellett is tapasztalható hasfájások, ekcémák. Csak egy csepp vér kell hozzá, és egy óra alatt eredményt kapunk.
« Vissza az előző oldalra!

Diagnózisok Kft. - Magyar